Periuk logo
Periuk logo
Ubi kayu goreng

Ubi kayu goreng ini boleh dibuat dengan cepat dan agak  mengenyangkan. Sila gunakan resipi ini sebagai titik permulaan untuk mencuba perisa dan rempah berlainan—ubi serba boleh ini memang sesuai dengan semua jenis perisa.

Ubi kayu goreng

oleh Marina Mustafa

Ubi kayu goreng ini boleh dibuat dengan cepat dan agak  mengenyangkan. Sila gunakan resipi ini sebagai titik permulaan untuk mencuba perisa dan rempah berlainan—ubi serba boleh ini memang sesuai dengan semua jenis perisa.

Hidangan: 4

Masa penyediaan: Ringkas

Hidangan: 4

Masa penyediaan: Ringkas

1kg ubi kayu

1 sdm jintan manis

1 sdm jintan putih

1 sdm biji ketumbar

2 bawang merah kecil, dikupas

2 ulas bawang putih, dikupas

½” halia, dikupas

1 sdt serbuk kunyit

½ sdt garam

2 cawan minyak untuk menggoreng

  1. Kupaskan dan cuci ubi kayu. Potongkan ubi kayu menjadi bentuk baji, atau kentang goreng British, 2″ panjang. Rebuskan untuk 10 minit sehingga ubi boleh dicucuk dengan pisau tipis. Tapiskan ubi dan biarkan dalam penapis, biar air menitis sehingga ubi kering.
  2. Tumbuk jintan manis, jintan putih, biji ketumbar, dan bawang putih dengan lesung batu sehingga menjadi pes kasar.
  3. Masukkan ubi kayu rebus, bahan ditumbuk, serbuk kunyit, dan garam dalam mangkuk besar dan gaul rata.
  4. Panaskan minyak dalam kuali menggunakan api sederhana panas. Apabila minyak mula berkilau, letakkan beberapa keping ubi kayu dalam minyak, jangan sesakkan kuali. Goreng selama 8 minit, kacau sekali sekala. 
  5. Bila ubi rangup dan berwarna perang keemasan, tapis dan letak atas tisu dapur untuk menyerap minyak berlebihan. Goreng ubi kayu lain sehingga semua keping ubi digoreng. 
  6. Hidangkan dengan sambal kicap atau sos cicah pilihan.

Panduan

  • Nota penyunting: jika kesuntukan masa, goreng ubi kayu selama 12 minit. Ubi kayu akan rasa lebih keras tapi tetap gebu.
  • Jika bahan tidak mencukupi, kepingan ubi kayu ini boleh digoreng dengan garam dan kunyit sahaja.

Ramuan

1kg ubi kayu

1 sdm jintan manis

1 sdm jintan putih

1 sdm biji ketumbar

2 bawang merah kecil, dikupas

2 ulas bawang putih, dikupas

½” halia, dikupas

1 sdt serbuk kunyit

½ sdt garam

2 cawan minyak untuk menggoreng

Arahan

  1. Kupaskan dan cuci ubi kayu. Potongkan ubi kayu menjadi bentuk baji, atau kentang goreng British, 2″ panjang. Rebuskan untuk 10 minit sehingga ubi boleh dicucuk dengan pisau tipis. Tapiskan ubi dan biarkan dalam penapis, biar air menitis sehingga ubi kering.
  2. Tumbuk jintan manis, jintan putih, biji ketumbar, dan bawang putih dengan lesung batu sehingga menjadi pes kasar.
  3. Masukkan ubi kayu rebus, bahan ditumbuk, serbuk kunyit, dan garam dalam mangkuk besar dan gaul rata.
  4. Panaskan minyak dalam kuali menggunakan api sederhana panas. Apabila minyak mula berkilau, letakkan beberapa keping ubi kayu dalam minyak, jangan sesakkan kuali. Goreng selama 8 minit, kacau sekali sekala. 
  5. Bila ubi rangup dan berwarna perang keemasan, tapis dan letak atas tisu dapur untuk menyerap minyak berlebihan. Goreng ubi kayu lain sehingga semua keping ubi digoreng. 
  6. Hidangkan dengan sambal kicap atau sos cicah pilihan.

Panduan

  • Nota penyunting: jika kesuntukan masa, goreng ubi kayu selama 12 minit. Ubi kayu akan rasa lebih keras tapi tetap gebu.
  • Jika bahan tidak mencukupi, kepingan ubi kayu ini boleh digoreng dengan garam dan kunyit sahaja.

Lain kali masak

Jemput-jemput ubi kayu

Kudapan minum petang yang klasik

Jemput-jemput ubi kayu

Sambal tumis ubi kayu

Beralih ke ubi untuk sarapan pagi

Sambal tumis ubi kayu

Roti goreng

Untuk minum petang mudah dan enak

Roti goreng

Lain kali masak

 
periuk

© Hak cipta Periuk 2024

© Hak cipta Periuk 2024

 
periuk