Sambal kicap merupakan sambal yang sering dijumpai di dalam peti sejuk keluarga Melayu di Johor, dimakan bersama soto dan nasi goreng, atau sebagai cecah untuk pisang goreng. Versi ibu Alia menggunakan cuka putih sahaja untuk memasamkan sambal ini, membuatkannya sesuai untuk dipadan dengan pelbagai hidangan.
Sambal kicap merupakan sambal yang sering dijumpai di dalam peti sejuk keluarga Melayu di Johor, dimakan bersama soto dan nasi goreng, atau sebagai cecah untuk pisang goreng. Versi ibu Alia menggunakan cuka putih sahaja untuk memasamkan sambal ini, membuatkannya sesuai untuk dipadan dengan pelbagai hidangan.
Hidangan: Lebih kurang ½ cawan
Masa penyediaan: Ringkas
Hidangan: Lebih kurang ½ cawan
Masa penyediaan: Ringkas
20 cili padi hijau, tangkai dibuang
65ml kicap ala Melayu, seperti jenama Tamin
30ml cuka putih buatan
20 cili padi hijau, tangkai dibuang
65ml kicap ala Melayu, seperti jenama Tamin
30ml cuka putih buatan