Halba merupakan rempah yang paling penting untuk hidangan ini. Ikan yang digunakan juga haruslah sangat segar. Pertama kali Nisha menghidangkan lauk ini kepada anaknya Aida, katanya Aida, “inilah lauk yang paling sedap saya pernah makan”. Banyak ramuan dalam resepi ini boleh disediakan dalam jumlah yang besar supaya anda boleh menyediakan resepi ini lagi (dan lauk lain juga) dengan lebih senang!
Halba merupakan rempah yang paling penting untuk hidangan ini. Ikan yang digunakan juga haruslah sangat segar. Pertama kali Nisha menghidangkan lauk ini kepada anaknya Aida, katanya Aida, “inilah lauk yang paling sedap saya pernah makan”. Banyak ramuan dalam resepi ini boleh disediakan dalam jumlah yang besar supaya anda boleh menyediakan resepi ini lagi (dan lauk lain juga) dengan lebih senang!
Hidangan: 4
Masa penyediaan: Kena rajin sikit
Hidangan: 4
Masa penyediaan: Kena rajin sikit
Perapan:
300gm ikan jenahak segar, disisik, dibersihkan, dan dipotong 4
1 sdm serbuk cili
½ sdt serbuk halba sangrai (lihat bahagian Arahan untuk cara penyediaan)
½ sdt serbuk kunyit
Secubit garam
3 sdm minyak bijan India (minyak gingelly), or minyak biji sawi
1 daun pandan
4 cili merah kering
½ sdt biji sawi
½ sdt biji halba
½ sdt jintan manis
1 tangkai serai
2 tangkai daun kari
5 biji bawang merah ATAU 2 biji bawang besar sederhana, dihiris halus
1 sdm pes halia & bawang putih (lihat bahagian Arahan untuk cara penyediaan)
½ sdt garam
½ sdt gula
½ cawan air panas
¼ sdt serbuk kunyit
¼ sdt serbuk halba sangrai
2 sdm cili boh (lihat bahagian Arahan untuk cara penyediaan jika buat sendiri)
4 sdm puri tomato panggang (lihat bahagian Arahan untuk cara penyediaan)
2 tomato merah, dipotong baji
½ sdt serbuk cili
2-3 kacang bendi ATAU 1 terung kecil, dipotong empat (ikut pilihan sendiri)
½ cawan jus asam jawa
3 ketul daun ketumbar segar, dipotong halus
1 sdt kasuri methi (daun halba kering)
Serbuk halba panggang:
Biji halba disangrai sehingga hangat dan berbau harum. Kisar sehingga halus di dalam pengisar dan simpan yang berlebihan di dalam peti ais.
Perap:
Lumurkan bahan perap ke atas ikan. Tutup dan biarkan di dalam peti sejuk untuk 45 minit.
Pes halia & bawang putih:
Kisar atau tumbuk bawang putih dan halia yang telah dikupas dalam jumlah berat yang lebih kurang sama (contohnya 50g bawang putih bersama 50g halia, dan sebagainya). Simpan yang berlebihan di dalam peti ais.
Cili boh:
Kalau mahu buat sendiri, buang biji dari cili kering dan rendam di dalam air panas sehingga lembut. Kisar dan simpan yang berlebihan di dalam peti ais.
Puri tomato panggang:
Potong sebiji tomato besar dalam empat bahagian dan panggang tanpa minyak di dalam kuali leper sehingga kulitnya mula hangus. Biarkannya sejuk, kemudian puri di dalam blender.
Masak:
Perapan:
300gm ikan jenahak segar, disisik, dibersihkan, dan dipotong 4
1 sdm serbuk cili
½ sdt serbuk halba sangrai (lihat bahagian Arahan untuk cara penyediaan)
½ sdt serbuk kunyit
Secubit garam
3 sdm minyak bijan India (minyak gingelly), or minyak biji sawi
1 daun pandan
4 cili merah kering
½ sdt biji sawi
½ sdt biji halba
½ sdt jintan manis
1 tangkai serai
2 tangkai daun kari
5 biji bawang merah ATAU 2 biji bawang besar sederhana, dihiris halus
1 sdm pes halia & bawang putih (lihat bahagian Arahan untuk cara penyediaan)
½ sdt garam
½ sdt gula
½ cawan air panas
¼ sdt serbuk kunyit
¼ sdt serbuk halba sangrai
2 sdm cili boh (lihat bahagian Arahan untuk cara penyediaan jika buat sendiri)
4 sdm puri tomato panggang (lihat bahagian Arahan untuk cara penyediaan)
2 tomato merah, dipotong baji
½ sdt serbuk cili
2-3 kacang bendi ATAU 1 terung kecil, dipotong empat (ikut pilihan sendiri)
½ cawan jus asam jawa
3 ketul daun ketumbar segar, dipotong halus
1 sdt kasuri methi (daun halba kering)
Serbuk halba panggang:
Biji halba disangrai sehingga hangat dan berbau harum. Kisar sehingga halus di dalam pengisar dan simpan yang berlebihan di dalam peti ais.
Perap:
Lumurkan bahan perap ke atas ikan. Tutup dan biarkan di dalam peti sejuk untuk 45 minit.
Pes halia & bawang putih:
Kisar atau tumbuk bawang putih dan halia yang telah dikupas dalam jumlah berat yang lebih kurang sama (contohnya 50g bawang putih bersama 50g halia, dan sebagainya). Simpan yang berlebihan di dalam peti ais.
Cili boh:
Kalau mahu buat sendiri, buang biji dari cili kering dan rendam di dalam air panas sehingga lembut. Kisar dan simpan yang berlebihan di dalam peti ais.
Puri tomato panggang:
Potong sebiji tomato besar dalam empat bahagian dan panggang tanpa minyak di dalam kuali leper sehingga kulitnya mula hangus. Biarkannya sejuk, kemudian puri di dalam blender.
Masak: