Hidangan Semai ini dimasak dengan dua bahan dari hutan semenanjung Malaysia, iaitu daun semomok dan buah kulim. Daun semomok juga dipanggil daun pijat, dan sebabnya agak jelas bila anda menangkap bau keratan daun ini. Apabila dimasak, daun semomok memberi rasa savuri seakan bawang. Buah kulim pula bau dah rasa seperti bawang putih apabila mentah dan juga dimasak. Bahan-bahan ini juga boleh digunakan sebagai ganti untuk bawang dan bawang putih apabila membuat lauk lain.
Hidangan Semai ini dimasak dengan dua bahan dari hutan semenanjung Malaysia, iaitu daun semomok dan buah kulim. Daun semomok juga dipanggil daun pijat, dan sebabnya agak jelas bila anda menangkap bau keratan daun ini. Apabila dimasak, daun semomok memberi rasa savuri seakan bawang. Buah kulim pula bau dah rasa seperti bawang putih apabila mentah dan juga dimasak. Bahan-bahan ini juga boleh digunakan sebagai ganti untuk bawang dan bawang putih apabila membuat lauk lain.
Hidangan: 4
Masa penyediaan: Ringkas
Hidangan: 4
Masa penyediaan: Ringkas
1 sdm minyak masak
3 ulas bawang putih, dikupas dan diketuk
1 bawang merah besar, dikupas dan dipotong dadu
1 ruas halia, diketuk
1 batang serai, diketuk
600g ayam segar, dipotong kecil
1 lembar daun semomok, dipotong tiga
½ biji kulim, dipotong kecil
5 biji cili padi, diketuk
1 sdt MSG atau perasa yang digemari
1 sdm minyak masak
3 ulas bawang putih, dikupas dan diketuk
1 bawang merah besar, dikupas dan dipotong dadu
1 ruas halia, diketuk
1 batang serai, diketuk
600g ayam segar, dipotong kecil
1 lembar daun semomok, dipotong tiga
½ biji kulim, dipotong kecil
5 biji cili padi, diketuk
1 sdt MSG atau perasa yang digemari