Kalau terfikir Deepavali, anda mungkin fikirkan adhirasam dan manisan kelapa, tetapi sepotong kek gebu selepas puas menjamu kari kambing juga enak. Kek sifon ini penuh rempah dan daun teh laksana secangkir chai berbentuk kek. Tak susah sebenarnya nak membuat kek sifon, cubalah petua yang dijelaskan di bawah. Kami syorkan penggunaan bekas kek sifon aluminium yang mudah didapati dalam talian atau di kedai bahan bakeri.
Kalau terfikir Deepavali, anda mungkin fikirkan adhirasam dan manisan kelapa, tetapi sepotong kek gebu selepas puas menjamu kari kambing juga enak. Kek sifon ini penuh rempah dan daun teh laksana secangkir chai berbentuk kek. Tak susah sebenarnya nak membuat kek sifon, cubalah petua yang dijelaskan di bawah. Kami syorkan penggunaan bekas kek sifon aluminium yang mudah didapati dalam talian atau di kedai bahan bakeri.
Hidangan: 12 potongan kek
Masa penyediaan: Kena rajin sikit
Hidangan: 12 potongan kek
Masa penyediaan: Kena rajin sikit
KERING:
170g tepung kek
1.5 sdt serbuk penaik
3 sdt serbuk kayu manis
1 sdt serbuk pelaga
1 sdt serbuk halia
¼ sdt serbuk bunga cengkih
¼ sdt parutan segar buah pala (jika suka)
¾ sdt garam
2 uncang teh (dipotong untuk mengeluarkan serbuk teh) atau lebih kurang 5g daun teh hitam dicincang halus
CECAIR:
135ml susu penuh krim
100ml minyak masak biasa seperti canola atau bunga matahari
7 kuning telur
50g gula
1 sdt ekstrak vanila
MERINGUE:
7 putih telur
½ sdt krim tartar (jika suka)
140g gula
PERALATAN KHAS
Bekas aluminium kek sifon 9 inci dengan dasar yang boleh diasingkan/removable base (tapi bukan yang tidak melekat)
Pengadun makanan dengan whisk attachment
KERING:
170g tepung kek
1.5 sdt serbuk penaik
3 sdt serbuk kayu manis
1 sdt serbuk pelaga
1 sdt serbuk halia
¼ sdt serbuk bunga cengkih
¼ sdt parutan segar buah pala (jika suka)
¾ sdt garam
2 uncang teh (dipotong untuk mengeluarkan serbuk teh) atau lebih kurang 5g daun teh hitam dicincang halus
CECAIR:
135ml susu penuh krim
100ml minyak masak biasa seperti canola atau bunga matahari
7 kuning telur
50g gula
1 sdt ekstrak vanila
MERINGUE:
7 putih telur
½ sdt krim tartar (jika suka)
140g gula
PERALATAN KHAS
Bekas aluminium kek sifon 9 inci dengan dasar yang boleh diasingkan/removable base (tapi bukan yang tidak melekat)
Pengadun makanan dengan whisk attachment